Entry-header image

Плажовете около Созопол

Плаж Златна рибка Созопол

Плаж „Алепу“

Представлява дълга пясъчна ивица на юг откурорта „Дюнии е един от най-красивите български плажове.. Известен е още като „Шофьорския плаж“, поради граничещия с него крайморски път между Дюни и Приморско. Плажът е един от малкото останали в България, където няма толкова голяма човешка намеса, и е неохраняем. Кръстен е на защитената местност Алепу, обхващаща района между плажа и блатото Алепу.

Плаж „Устието на Ропотамо“

Един от малкото останали в България девствени плажове. До плажа на Устието може да се стигне, но без кола, за около половин час пешеходен преход след бариерата, или по море. Плажът е много чист, няма изградени заведения и е нехораняем. Намира се на територията на резерват Ропотамо.

Плаж „Велека“

Плаж Велека се намира на юг от Созопол, там където река Велека се влива в морето, и един от най-прелестните плажове в България. Разположен е на изолирано място, изключително красив и спокоен плаж. Плажуващите могат да се къпят както в морето, така и в по-студените води на реката.

Плаж „Царският плаж“

Царският плаж е един от най-популярните по южното ни крайбрежие. Той свързва къмпинг “Градина” и къмпинг “Златна рибка”. На север от плажа е курортното селище Черноморец, а на юг – град Созопол. Плажът е доста дълъг и поради тази причина никога не се пренаселва. Широката повече от сто метра плажна ивица е покрита с дюни. На места по нея са разположени платени шезлонги и чадъри, но и безплатната зона е достатъчно голяма, за да побере всички желаещи. Плажът предлага и отлични условия за практикуване на всички водни спортове – каране на водни колела, джет и ски, сърфиране, уиндсърфинг, гмуркане…

Плаж „Каваци“

Плаж „Каваците“ се намира в залив, на около 3км южно от Созопол. Плажът има охраняема и неохраняема зона. Пясъкът е фин, жълт. Дъното е равно, пясъчно. Предлагат се под наем чадъри ишезлонги, но има и безплатен участък, който се простира предимно в неохраняемата зона. В близост до плажа се намираткъмпинг „Каваците“ и къмпинг „Смокините“.

„Централен плаж“

Централен плаж Созопол се намира от източната страна на стария град. Плажната ивица е от златист пясък, а морското дъно е покрито с пясък. Перфектно място за събиране на тен с коктейл в ръка. Зоната за къпане е с полегат бряг. От плажа се разкрива красива гледка към южната крепостна стена и стария град.

Плаж „Хармани“ Созопол

Плажът е с дълга и широка плажна ивица. Той е по-големият от двата плажа на Созопол и е с площ от 14 280 кв. м, с пясък и дюни. Има много платени чадъри, но е оставено място и за собствени такива. Водата в залива е спокойна. През активния сезон, плажът много често е препълнен с туристи. Около плажа има много заведения, клубове, дискотеки и затова е предпочитано място за по-млади хора, но е подходящо и за семейства с деца, тъй като в близост има много хотели.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *