Entry-header image

Созопол, почивка на Черно море

Созопол 4

Разположен на 34 километра южно от Бургас върху малък полуостров, Созопол е най – старият град по Българското Черноморско крайбрежие. Основана през 610 год. пр. Хр. от милетски гърци, колонията, наречена Аполония процъфтява като посредник между гръцкия свят и благородните тракийски племена.

Кратко видео, представящо Созопол можете да видите във видеото.

Созопол е особено известен в древността с храма на Аполон Лечител, чиято бронзова статуя, висока 13 м, е произведение на атинския скулптор Каламис. През 72 г. пр. Хр. наказателният поход на римските легиони на Марк Лукул срещу Аполония, която била съюзник на Митридат ІV срещу Рим, напълно разрушава крепостната стена на града, храма на Аполон и много други сгради. Едва в началото на ІV век, с големите политически и етнически промени в Римската империя и израстването на Константинопол в източната й част Аполония възвръща предишното си значение. С това е свързано и новото име на града – Созополис, град на спасението.

Устоял на варварските нападения в периода от ІІІ до VІІ в., присъединен към пределите на България през 812 г. от хан Крум и впоследствие постоянно завоюван и отвоюван от Византия (972-1366), Созопол преживява своето възраждане и през ХІІІ в. е крупен пристанищен център, посредник в международната търговия, епископско и митрополитско седалище. Манастирът “Св. Йоан Предтеча” на остров Св. Иван е духовно и книжовно средище не само на местно и национално, но и на международно ниво.

Sozopol-3

След падането на Созопол под османско иго през 1453 г. той постепенно запада и се превръща в бедно рибарско и винарско селище. Съвзема се в годините преди Освобождението и особено след него благодарение на изключителната устойчивост и жизненост на населението си.

Днес Созопол е притегателно място за млади и стари, мъже и жени. Тук се предлага за всеки по нещо.

 • за купонджиите – увеселителни заведения за всеки вкус;
 • за гастрономите – изтънчени ресторанти, чийто майстори готвачи ще ви спрат дъха;
 • за търсещите спокойствие – уединени места;
 • за романтиците – идеално място за почивка;
 • за рибарите – подходящи места са пристанището, скалите около Созопол или наемаш лодка и покоряваш морските дълбини;
 • за хората на изкуството – фондация “Аполония” се е погрижила и за тях. Всяка година от 1 до 10 септември се провеждат празници на изкуствата, като за това събитие в Созопол се стича каймака на артистичното, музикалното и не само на България;
 • за художниците – музата на вдъхновението няма да им дава мира;
 • за водолазите – морето крие много тайни и много красота;
 • за археолозите – няма по-добро място за дообогатяване на знанията им;
 • за влюбените…
 • за търсещите приключения – нека разберат това сами.
Созопол 2

Това очарователно място е голям туристически център, известен със своята гостоприемност, два плажа с фин пясък и уникалните каменни и дървени къщи, датиращи от ХІХ век, някои от които (около 45) са защитени като национални паметници на културата. През юли и август Созопол е един кошер, пълен с туристи, а през неактивния сезон той се превръща отново в тихо и романтично рибарско селище. Това го прави много притегателно място за артисти, писатели, художници и т.н.

Една разходка из малките, тесни криволичещи улички на Созопол ни разкрива цяла епоха от Българското Възраждане, когато са построени повечето от къщите с каменни основи и първи етаж, с по-широки горни етажи, облицовани с дърво, и покрив с червени средиземноморски керемиди. По крайбрежните улици “Морски скали” и “Милет” са разположени малки ресторантчета и кафенета, разкриващи прекрасни гледки към морската шир и пристанището на гоститете си, докато опитват от специалитета на Созопол – приготвени по най-различен начин ястия от местни миди и чирози.

Малкото пристанище е идеално място, където може да се наблюдават рибарите, приставащи на кея с богатия си улов.

Sozopol-1

Созопол е град с много забележителности, датиращи от дълбока древност и от по-близки времена. Сред тях е много известна черквата “Света Богородица”, която се намира в старата част на града. Тя датира от ХVІІ век и е построена наполовина под земята, поради забраната на турските завоеватели християните да изграждат своите храмове високи. Друга известна забележителност е Археологическият музей. В него е представена богата колекция от амфори, каменни котви и модели на кораби, използвани от финикийци, гърци и други антични народи и с които Созопол е имал тесни взаимоотношения.

Близко до старата част е разположена новата част на Созопол, където се намира по-хубавият плаж, разположен на източната част на нос Харманите.

Освен важен търговски център, Аполония е била и активен център на културата и изкуствата, традиция, която е продължена с провеждането на годишния фестивал на изкуствата “Аполония” през септември. Той продължава десет безсънни дни и нощи, предлагайки на участниците и гостите музика, танци, театрални представления, кино, изложби и т.н.

Созопол 5

Най-крупния самостоятелен курорт в района е ваканционното селище Дюни. След Дюни крайбрежният път минава покрай блатната област Аркутино. Това е област от 62 хектара, покрити с плаващи водни лилии, ириси и пълзящи лиани. Няколко километра на юг се намира реката Ропотамо, която е природен резерват. По нея редовно плават туристически корабчета нагоре и надолу по течението до морето.

През лятото транспортната връзка със Созопол се осъществява с частни миниавтобуси и държавни или частни редовни автобусни линии.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *