Entry-header image

Забележителности в Созопол и околността

Бряг на морето в Созопол

Какво е интересно да видим в Созопол?

Заради многобройните паметници на културата намиращи се в Стария град, Созопол е обявен за архитектурен и археологически резерват. Старинните къщи са във възрожденски стил и са строени в края на 19 и началото на 20 век. Те са на два или три етажа, като първия е отреден за стопански нужди, а следващите са обитаеми. Основите са каменни. Стените са кирпичени, обшити с характерната дървена облицовка, предпазваща ги от соления морски въздух. Покривите са покрити с турски керемиди.

В Стария град се намират руините на няколко средновековни църкви, като църквата при манастира «Св. Апостоли», манастира «Св. Николай Чудотворец» и др. Тук са издигнати около 20 малки параклиса, а църквите «Св. Богородица», «Св. Св. Кирил и Методи» и «Св.Георги» са съхранили ценни икони и дърворезби. В старата част на града се намират още Художествената галерия, Етнографския музей и Музея при крепостната стена.Средновековният манастир «Св. Николай Чудотворец»

Галерия Созопол

Созополският манастир «Св. Апостоли»

Манастирът е разкрит в началото на 2011г при разчистване на крепостни съоръжения, показвали се на повърхността на терена. Непосредствено над скалите е разчистена голяма ъглова кула от укрепителната система на средновековен Созопол, има и предположения, че тя може да е част от така известната крепост „Каструм Домини“.

Разкритият манастирски храм – голяма трикорабна базилика с дължина 23м и с ширина 11,50м. Стените ѝ са запазени до 1м височина. Изградена е в края на XIIв – началото на XIIIв и е функционирала поне до XVв. В църквата се влизало през три входа на западната фасада и по един на северната и южната. Пространството на сградата е организирано във външен и вътрешен притвор, трикорабен наос с колонади, разделящи корабите и триапсиден олтар. В северния кораб е разкрито изсечено в скалата водохранилище, което е по-ранно от църквата. При изграждането на църквата са използвани вторични строителни детайли от постари църковни сгради. На места е съхранена първоначалната подова настилка от разноцветни мраморни плочи.

Манастир "Св. Апостоли" нос Скамни
Манастир „Св. Апостоли“ нос Скамни

Комплекс «Южна крепостна стена и кула»

Комплексът е разположен по средата на крайбрежната алея в южната част на стария град.

В комплекса може да видите останките от укреплението на древния град, които включват добре запазен участък от югоизточната крепостна стена, правоъгълна стражева кула и зърнохранилище. Над него били разположени казармени помещения, в които живеели стражите на крепостните кули. Интерес представлява и античният кладенец, строен през IV-IIIв пр.н.е. По традиция, туристите хвърлят монета в него за щастие.

Остров «Св. Иван» и манастира «Свети Йоан Продром»

Най-големият остров по българското черноморие е Свети Иван. Островът отстои на 910м от най-северната точка на полуостров Столец (старият Созопол). Най-високата му точка се издига на 33м над морското равнище. На Св. Иван е построен сонарен фар, който подава звукови сигнали и заедно с фара на нос Емине, показва пътя на плавателните съдове към Бургаския залив.

На южния бряг на острова, от екип на Националния исторически музей, е открит голям култов комплекс. Най-ранно е тракийското светилище от VII-IVв пр. Хр. След налагането на християнството във Византия, в края на IV – началото на Vв върху руините на античния езически храм е построена базиликата „Св.Богородица Калеоса“. През първата половина на IХв базиликата престанала да съществува и останала в развалини. През първата половина на Хв църквата е отново възстановена и украсена разкошно с мраморни корнизи, капители и великолепна олтарна преграда в стила на преславската столична архитектура. Обителта „Св. Иван Предтеча и Кръстител“ е важно книжовно средище още от Хв.

През 1352 и 1366 година, манастирът е ограбен от генуезците и рицарите на Амадейс Савойски. Манастирът „Св. Йоан Предтеча“ е бил укрепен с каменна крепостна стена, очертанията на която имали четриъгълна форма. Главният манастирски храм е изграден на най-видно място, в североизточния ъгъл на двора, на малка тераса. Плановата композиция на сградата е доста оригинална, представлява триконхална, еднокорабна куполна църква със стегнат кръст, изразена в най-впечатляваща форма.

Едно от най-големите събития свързано с малко известната история на манастира „Свети Йоан Продром“ („Предтеча и Кръстител“), се случва на 28 юли 2010г, когато водещият разкопките на острова проф. Казимир Попконстантинов открива в олтарната част на ранно християнската базилика, реликварий с мощите на Свети Йоан Кръстител. Предполага се, че костите са били пренесени през IVв на островния манастир край Созопол от патриаршията в Константинопол. Mощите се съхраняват в созополския храм „Свети Георги“ и се излагат за поклонение всяка неделя.

Разходка с лодка!

За разнообразие на вашата почивка, направете един незабравим ден в морето на борда на моторна или ветроходна яхта. Може да се съберете компания или да прекарате времето с любимия човек. Или да се насладите на ежедневните обиколни разходки по залез слънце, около островите „Св. Кирик и Юлита“, „Св. Иван“ и „св. Петър“. Морската разходка е с продължителност 60 мин. от „Рибарско пристанище – Созопол“.

Невероятно е да видиш града през очите на моряк! Скалистите носове и тихите златисти плажове са съвсем различни гледани от морето. Пейзажът на Стария и Новия Созопол е незабравим на фона на обграждащите ги планини. Залезът, наблюдаван от борда на лодката е фантастичен

Разходка с лодка около Созопол и островите по залез слънце!

Резерват «Пясъчна Лилия»

Резерватът се характеризира с най-голямото находище в България на пясъчна лилия. Това растение буди основателен интерес сред туристите и любителите на природата, то е нежно със силно ухаещи цветове. Известно е сред местното население още с името «пясъчен крем» и «пясъчна фея». Поради характера на местообитанията си и рядката си красота, някои наричат пясъчната лилия «царица на пясъците» или просто «цвете на дюните». За съжаление това интересно растение все повече намалява и за да бъдат запазени малките останали находища е поставен под закрила на Закона за защита на природата у нас още през 1961г. Пясъчната лилия цъфти през юли и август, цветовете й са редки, снежнобели, нежни и предизвикват основателно възхищение. Поради непрекъснатото намаляване на този красив растителен вид е необходимо да се направят повече усилия за нейното опазване, особено от туристите.

Аквапарк «Нептун»

Ако сте любители на водни приключения, можете да посетитния Аквапарк Нептун, който се намира на 3км от Созопол, в посока Равадиново. Разположен е на площ от 50 000 кв.м и предлага многобройни водни пързалки, разнообразни заведения, допълнителни атракции, зелени площи. Освен водните атракции се предлага и игрище за мини футбол, батут, целодневна анимация за деца и възрастни, фото услуги, мини маркет, безплатен интернет на територията му.

Паркът е отворен за посещения всеки ден от 10:00 до 18:30ч.

Аквапарк „Нептун“ на Созопол

Разходки край морето

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *